L O A D I N G

Probeer onze nieuwe huurcalculator

moon

If the rent's too high,

In the neighbourhood,

Who you gonna call?

rentbuster logo

Over ons

Rent Buster NL is opgericht in 2022 als reactie op de Nederlandse woningnood en de stijging van de huurprijzen. Wij zoeken en waarschuwen huurders die in nieuwe appartementen/studio's/kamers in Nederland zijn getrokken dat hun verhuurder hen mogelijk te veel rekent.

Er mag dan een enorm tekort aan woningen zijn in de grote steden, een groot deel van de huurmarkt is onderworpen aan strikte prijscontroles om ervoor te zorgen dat basiswoningen betaalbaar zijn. Verhuurders en vastgoedmakelaars negeren deze prijscontroles regelmatig en drijven de prijzen van woningen sterk op. Huurders zijn vaak niet op de hoogte van hun recht op huurvermindering/terugbetaling of zijn te bang om actie te ondernemen uit angst voor uitzetting.

Rent Buster NL wil zoveel mogelijk van deze huurders informeren en helpen. Heb je een brief van ons ontvangen, dan betaal je waarschijnlijk te veel. Bekijk onze FAQ voor meer informatie of neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

(MEDEDELING 24 AUGUSTUS 2023: MIJN REDDIT-ACCOUNT WERD VERBODEN NADAT IK EEN ARTIKEL OVER EEN SLUMMER-VERHUURDER HEB GEPLAATST. ZAL OP FEDDIT WORDEN GEPLAATST (ZIE LINK AAN DE BODEM TOT NADERE KENNISGEVING)

Hoe wij werken

Als u een brief van RentBuster heeft ontvangen en ervan overtuigd bent dat u mogelijk te veel betaalt, zal Rent Buster NL uw zaak voorleggen aan de verhuurder en namens u onderhandelen over een lagere huurprijs. Dit is in sommige gevallen geen vereiste stap maar het is nuttig om een diplomatieke oplossing te zoeken alvorens de Huurcommissie te benaderen.

Indien de verhuurder niet reageert op ons verzoek of indien u het niet eens bent met zijn/haar tegenbod, zullen wij de zaak voortzetten bij de Huurcommissie. Rent Buster draagt zorg voor het papierwerk/kosten bij de Huurcommissie en houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Hoewel ik mijn best doe om de juiste geschatte huurprijs te bepalen voorafgaand aan onze contactmail, kan het eerst nodig zijn om een onafhankelijke meting/taxatie van uw appartement/kamer/studio uit te voeren om de huurprijs nauwkeurig te berekenen, vooral als het dicht bij de liberalisatiegrens ligt. Ik zal ook uw contract moeten bekijken om de aanvraag af te ronden.

In geval van een gunstige uitspraak van de Huurcommissie zal de verhuurder verplicht zijn uw huurprijs te verlagen en u het door u teveel betaalde bedrag sinds het begin van uw contract/aanvraag terug te betalen.

FAQ

De verhuurder/instantie die de woning aan u heeft verhuurd, heeft advertenties geplaatst op populaire woonwebsites die ik regelmatig bekijk. Uw woning/appartement werd aangemerkt als een woning met een verdacht hoge huurprijs. Ik heb een berekening uitgevoerd en bij benadering een maximale huurprijs bepaald die u in de brief ziet. Als het verschil tussen deze en de huidige huurprijs binnen een aanvaardbare nauwkeurigheid valt, stuur ik enkele weken na aanvang van het contract een brief naar uw adres. Ik weet niet de naam van de huurder of iets over het contract dat u ondertekend heeft.

Hiervoor mijn excuses. Veel advertenties geven niet het huisnummer en soms maak ik fouten bij het vinden van de huisbrief in complexen met meerdere kamers. Als iemand onlangs in uw gebouw is komen wonen, is de brief waarschijnlijk voor hem of haar bestemd.

Rent Buster NL is een geregistreerd bedrijf in Nederland (KvK nummer: 87138840), gevestigd in Arnhem met een Nederlandse bankrekening en telefoonnummer. Ik bied een gratis consult aan via een videogesprek. U bent niet verplicht iets te ondertekenen/betalen en u kunt op elk moment weglopen.

Helaas niet, het moet met de hand worden berekend. Het varieert afhankelijk van vele factoren en verandert elk jaar door schommelingen in de huizenprijzen, de indeling, de energiewaarde enz. De gemeenten Rotterdam en Utrecht bieden een rudimentaire calculator op hun websites, maar zij berekenen alleen een mogelijke bandbreedte van waarden en alleen binnen hun respectievelijke steden.
Verstrekte links: Rotterdam , Utrecht

Dat is begrijpelijk. Het is moeilijk om in Nederland huurwoningen te vinden en het is mogelijk dat deze procedure de relatie tussen u en de verhuurder verzuurt. Het is aan u om te beslissen of de financiële besparingen van verminderde huur (misschien wel duizenden euro's) het risico waard zijn dat de verhuurder uw contract niet zal verlengen. Een nieuwe huurder vinden is lastig en er is geen garantie dat de nieuwe huurder bereid zal zijn de hogere oorspronkelijke prijs te betalen. Verhuurders die binnen 3 jaar meerdere keren voor de Huurcommissie zijn geweest, betalen elke keer dat ze de zaak verliezen een hogere vergoeding. Dat is ook alleen het geval als u een contract voor bepaalde tijd hebt (minder dan 2 jaar) en u langer wilt blijven. Als u een contract voor bepaalde tijd hebt en u weet zeker dat u aan het einde daarvan wilt vertrekken, dan loopt u geen extra risico op uitzetting. Als u een contract van onbepaalde duur hebt, kan de verhuurder u er niet uitzetten omdat u in beroep gaat tegen de huurprijs. U kunt er waarschijnlijk zo lang blijven als u wilt. Mocht de verhuurder proberen u eruit te zetten, dan heeft u een arsenaal aan huurdersrechten om op terug te vallen om uw uitzetting te voorkomen.

Ik heb persoonlijke ervaring met slechte verhuurders die huurders te veel laten betalen. Ik zie niet graag dat mensen worden uitgebuit en ik wil er iets aan doen. Ik werk op donaties van succesvolle zaken en zaken kosten geld. Ik wil dit fulltime doen en helaas ben ik geen werknemer in loondienst van een verhuurorganisatie. Een zaak runnen en brieven versturen kost geld en ik moet mijn eigen huur en eten betalen. Wat betreft hoeveel, dat is geheel aan u. Als ik succesvol ben, bespaar ik u misschien duizenden euro's per jaar. U kunt beslissen hoeveel mijn diensten u waard zijn. Vergelijkbare organisaties, zoals Bumarang, eisen een groot deel van de afrekening in ruil voor dezelfde dienst.

Er zijn inderdaad veel organisaties die u kunnen helpen bij de omgang met uw huisbaas. Sommige rekenen een hoger tarief voor hun diensten. Ze zijn ook reactionair: ze reageren alleen op verzoeken in plaats van de proactieve aanpak van Rent Buster NL bij het zoeken naar huurders die niet weten dat ze te veel betalen.

Nee, het is niet normaal. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad uit 2016 is het een makelaar verboden om beide partijen in een contract te vertegenwoordigen. Ze mogen alleen betaling accepteren van de partij die ze vertegenwoordigen. Als u de advertentie voor het appartement waarin u woont op een website heeft gevonden, betekent dit dat de verhuurder al gebruik heeft gemaakt van de diensten van de makelaar en alleen betaling van hem/haar kan accepteren. Eventuele kosten die aan de huurder in rekening worden gebracht, behalve de huur, zijn verboden. Dit omvat: sleutelgeld, administratiekosten, registratiekosten, contractkosten. Er zijn veel eufemismen voor. De meeste makelaars rekenen deze kosten niet meer aan, maar sommigen proberen ze nog steeds in de transactie te sluipen, vooral als expats, die de regels niet kennen, betrokken zijn.

Een energielabel is een belangrijk document dat aangeeft hoe energiezuinig uw appartement/studio is. Volgens de wet is de verhuurder verplicht dit aan u te verstrekken wanneer u intrekt. Veel verhuurders hebben dit document niet, en voor 30 juni 2023 werden ze hiervoor bestraft in een Huurcommissiezaak door een label dat ze na uw intrekking hebben verkregen, uit te sluiten. Dit kan betekenen dat u 200 euro per maand kunt besparen op uw huur vanwege deze nalatigheid. De Nederlandse Hoge Raad heeft echter geoordeeld dat dit oneerlijk was voor de verhuurder, vooral als de woonruimte energiezuinig was. In principe kan het energielabel worden toegevoegd, maar dit wordt op individuele basis bepaald. Ik zal u op de hoogte brengen van de risico's die hiermee gepaard gaan tijdens uw zaak.

Busting is het proces om de huurprijs van uw woning bij de Huurcommissie te verlagen. Een appartement/studio is bustable als het minder dan 136 punten scoort (juli 2023) of een verwachte nieuwe huurprijs heeft van minder dan 808 euro. Als het groot is, energiezuinig is of zich in een historisch gebouw bevindt, zal het waarschijnlijk te veel punten scoren en onbustable zijn.

Helaas niet. Ik ben de laatste persoon die u wilt laten zoeken naar een plek voor u. Het is mogelijk dat sommige makelaars mij kennen en ongetwijfeld hebben ze niets aardigs over me te zeggen. Als ik namens u aan hen zou vragen om een plek om te wonen, zouden ze waarschijnlijk vermoeden dat ik dat vroeg zodat ik de plek later zou kunnen busten. Ik bied echter wel wekelijks een lijst aan van potentieel bustable woningen op mijn subreddit genaamd de Hotsheets. U kunt de link naar mijn subreddit onderaan de pagina vinden.

Bel me. Totdat ik mijn Youtube-kanaal heb opgestart om dit soort vragen te beantwoorden, is het beste wat ik kan bieden een gesprek. Ik geniet van de afleiding. Het grootste deel van mijn dag besteed ik aan het bekijken van Excel-spreadsheets en Pararius-advertenties.

Een energielabel is een belangrijk document dat aangeeft hoe energiezuinig uw appartement/studio is. Volgens de wet is de verhuurder verplicht dit aan u te verstrekken wanneer u intrekt. Veel verhuurders hebben dit document niet, en voor 30 juni 2023 werden ze hiervoor bestraft in een Huurcommissiezaak door een label dat ze na uw intrekking hebben verkregen, uit te sluiten. Dit kan betekenen dat u 200 euro per maand kunt besparen op uw huur vanwege deze nalatigheid. De Nederlandse Hoge Raad heeft echter geoordeeld dat dit oneerlijk was voor de verhuurder, vooral als de woonruimte energiezuinig was. In principe kan het energielabel worden toegevoegd, maar dit wordt op individuele basis bepaald. Ik zal u op de hoogte brengen van de risico's die hiermee gepaard gaan tijdens uw zaak.

COROP is een speciale aanduiding die nieuwe of grondig gerenoveerde kleine (<40 m²) appartementen or studio's in Amsterdam en Utrecht krijgen. Als u in een zeer nieuw (gebouwd na 2018) of zeer energiezuinig gebouw (A+++), woont, is uw huurprijs waarschijnlijk niet aan te vechten. Ik zal natuurlijk controleren om er zeker van te zijn dat het in aanmerking komt.

Op 1 januari 2024 zal nieuwe wetgeving van kracht worden die de grens tussen gereguleerde en ongereguleerde huurwoningen zal verhogen en 90% van de huurwoningen onderhevig zal maken aan regels die de huurprijs reguleren. Dat was voordat de regering instortte. Het is onduidelijk of deze wetgeving nu zal worden aangenomen. In ieder geval zullen alleen nieuwe contracten hiervan profiteren, dus als u uw contract in 2023 of eerder hebt ondertekend en uw woning voldoet niet aan de huidige regels voor regulering, dan kunt u het in 2024 niet aanvechten.

Bekijk mijn subreddit. Ik ben er erg actief op en plaats veel artikelen over huren in Nederland. Ik plaats allerlei soorten artikelen, handige calculators, tips voor het terugkrijgen van servicekosten en wat humoristig materiaal.

Contacteer ons

Vul het formulier in en wij nemen spoedig contact met u op. Na het indienen wordt u doorgestuurd naar een pagina met een captcha om spam te voorkomen.